Tekengebied 1
Elk boek heeft een verhaal

VLOG: Hoe zorg je er voor dat mensen jouw boek gaan lezen en kopen

Stel je hebt een boek geschreven en gepubliceerd. Hoe zorg je er dan voor dat mensen nou juist jouw boek lezen en kopen?

Om een antwoord op die vraag te krijgen ben ik naar mijn eigen boekhandel gegaan. En daar ontdekte ik wat maakt dat jouw boek tussen al die andere boeken er tussen uit springt. 

BLOG: De promotie van je boek: zo pak je het aan!

Niet iedere schrijver schuift aan bij De Wereld Draait Door. En niet iedere schrijver kan teren op eerder geschreven bestsellers. Maar hoe promoot je dan succesvol je nieuwste boek aan het grote publiek? 

VLOG: Kan ik van mijn blogs geen boek maken?

Kan ik van mijn blogs geen boek maken?

Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Natuurlijk kan je je blogs gebruiken als inspiratiebron en basis voor een boek. Maar pas op.

BLOG: Is schrijven een eenzame bezigheid?

‘Schrijven maakt eenzaam’ aldus Thomas Ross. En daarmee bevestigt hij het beeld dat veel mensen hebben van het schrijverschap. Een échte auteur zit in zijn eentje op zijn zolderkamer te schrijven, zo denken velen. Want alleen op die manier komt hij in een creatieve flow. 
Maar is dat wel zo? 

BLOG: 5 tips om met een writer’s block om te gaan

Iedereen die schrijft heeft er weleens last van, een schrijversblokkade. De ochtend is al om en nog staat er niks op papier. Best vreemd. Je weet ongeveer wat je wilt schrijven en toch lukt het niet. 

BLOG: Je manuscript is af. En dan?

Maanden ben je ermee bezig geweest. Het boek dat je al zolang wilde schrijven. En nu is het eindelijk af. Vrienden en bekenden zijn er enthousiast over en dringen er op aan dat je het publiceert. Maar hoe pak je zoiets aan? 

VLOG: Proeflezers inschakelen, moet dat nou?

Proeflezers inschakelen, moet dat nou? 

Je hebt een idee voor een boek. Je bent al druk aan het schrijven. Of misschien heb je je boek zelfs al bijna af. Maar dan klinkt er een stemmetje in je hoofd. Wat is mijn werk waard? Is het interessant genoeg om te lezen? Is het eigenlijk wel publicabel?

VLOG: Welke waarde heeft mijn boek?

Welke waarde heeft mijn boek? 

Vraag jij je dat ook wel eens af? Ik krijg die vraag heel vaak. En of je nou een zelfhulpboek schrijft, of een autobiografie, eigenlijk is het antwoord altijd hetzelfde.  

VLOG: Hoe hou je de aandacht van de lezer vast?

Hoe hou je de aandacht van de lezer vast als je een boek schrijft? Het is een vraag die ik als schrijfcoach regelmatig krijg.

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven. Vergelijk het maar met een schilderij. Wat maakt dat een schilderij je boeit?

BLOG: Beter één vogel op je arm dan……

Wat doe je als je een zichtbaar of onzichtbaar litteken hebt? Doe je er alles aan om het te verbergen? Of ga je hem verfraaien?

Een vraag die relevant wordt als je je autobiografie wilt schrijven. Want hoe ga je om met de schaduwkanten? Gebeurtenissen of situaties waar je eigenlijk niet graag mee naar buiten wil komen? De verkeerde beslissingen die je hebt genomen? De karaktertrekken waar je je eigenlijk voor schaamt?

BLOG: Waarom het eng is een boek te schrijven

Waarom het spannend is om je autobiografie te schrijven. En waarom het goed is om het tóch te doen.

Alles lijkt redelijk normaal. Je staat op, maakt het ontbijt klaar, rijdt naar je werk. Maar dan gebeurt het. Je doet de deur van je kantoor open, loopt naar binnen en ineens realiseer je je dat je geen kleding aan hebt. 

VLOG: Je autobiografie schrijven en publiceren: waarom zou je dat eigenlijk doen?

Je autobiografie schrijven en publiceren: waarom zou je dat eigenlijk doen?

BLOG: Mijn autobiografie? Die leest toch niemand! Of wel soms?

Je kent ze vast wel. Van die uitvindingen waar niemand op zit te wachten. Een ijscohouder die vanzelf draait. Een bluetoothspeaker voor je iPhone. Dieet water zonder vet! En misschien denk je wel hetzelfde over jouw autobiografie. Die gaat toch niemand lezen? Of wel soms? Dat ligt er maar net aan.

BLOG: Een boek schrijven. Waarom de eerste stap het moeilijkst is. Of juist niet?

Een boek schrijven. Waarom de eerste stap het moeilijkst is. Of juist niet?

‘Een reis van 1000 mijl begint met een eerste stap’. Wie kent deze uitspraak van Lao Tse niet? Het is een citaat die eindeloos wordt aangehaald, vooral als we aan iets willen beginnen dat we nooit eerder hebben gedaan.  Het kopen van een huis. Het koken van een zes-gangendiner. Het vinden van een baan. Het schrijven van een boek.

BLOG: Waarom een boek een zwaai geeft aan het ondernemerschap

Heb jij dat gevoel ook weleens? Dat je toe bent aan een nieuwe impuls? Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je bedrijf?

Schrijf een boek !!

BLOG: Een autobiografie schrijven: hoe begin je

Alle begin is moeilijk. Dat geldt zeker ook voor het schrijven van een autobiografie. Maar als je weet welke stappen je kunt zetten, ben je al een heel eind op weg.

Schrijfdiscipline

Zo vind je tijd om te schrijven.

‘Tijd maken’ is niet altijd eenvoudig. Daarom raad ik auteurs altijd aan om de zeven-minuten-methode te gebruiken.

Vijf vragen om te bepalen of je verhaal levensvatbaar is.

Je hebt een mooi idee. Een goed, gedegen plan voor een informatief boek. Misschien bent je zelfs aan het schrijven. Maar welke waarde heeft je werk en is het publicabel?

Compact schrijven

In de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw schreef de Vlaamse romanschrijver en dichter Willem Elsschot zijn bekendste werken: Lijmen/Het been en Kaas. Hij staat bekend om zijn simpele en compacte schrijfstijl. Hij gebruikte geen woord teveel. Kunnen wij nu nog wat van Elsschot leren?

Vijf tips voor het schrijven van een informatief boek.

Het schrijven van een informatief boek lijkt heel gemakkelijk. Je hebt een idee en gaat aan de slag. Toch zijn er veel auteurs die halverwege het traject struikelen. Een goede voorbereiding is het halve werk.  Vijf tips voor het schrijven van een informatief boek.

Agenda

Er zijn geen activiteiten gepland.

Reactie

Je hebt duidelijk veel ervaring met Autobiografie Schrijven. Via verkennende schrijfopdrachten en de daaruit voort vloeiende gerichte vragen - en heel goed luisteren - wist je mij op het spoor naar mijn levensthema te zetten. Wat een ontdekking! Dank!!!!!
Elly Berends