Tekengebied 1
Elk boek heeft een verhaal
BLOG: Een autobiografie schrijven: hoe begin je

BLOG: Een autobiografie schrijven: hoe begin je

Heb je een bijzonder leven geleid of wil jij jouw persoonlijke verhaal vertellen?  Dan kan het schrijven en publiceren van je autobiografie erg waardevol zijn. Voor jezelf, maar ook voor je familie, (klein)kinderen en zelfs voor een groter publiek. Maar hoe pak je dat aan? 

Een begin maken met je autobiografie is veel minder ingewikkeld dan je vaak denkt. Als je maar weet welke stappen je moet doorlopen. In dit blog heb ik die stappen voor je op een rijtje gezet. 
 

1. Inventariseren.

Wat wil je allemaal vertellen? Maak daarvan een lijstje. Meestal betekent dit dat je bent aangewezen op je herinneringen. Ga daarom op zoek naar fotoalbums, brieven, ansichtkaarten, geboortekaartjes uit het verleden. Kijk naar films die je in die tijd ook hebt gezien of draai muziek die je kent uit die periode.

2. Ordenen.

Na de fase van inventarisatie volgt het ordenen: de gegevens rangschikken naar chronologie en ze opbergen in een map, of in een systeem met losse kaartjes.

3. Scharniermomenten.

Scharniermomenten zijn die momenten waarop je leven een bepaalde wending kreeg, positief of negatief, of die je als persoon hebben veranderd. Ga naar je archief en ga na wat de belangrijkste momenten zijn geweest in je leven.

4. Rode draad.

Nu is het zaak om uit de gegevens die je hebt verzameld, een rode draad te destilleren. Ga terug naar het archief en kijk naar het overzicht dat je gemaakt hebt van de scharniermomenten uit je leven. Wat is daarin het terugkerend thema?

5. Selecteren.

Ga terug naar je archief. Blader er opnieuw doorheen en selecteer die gebeurtenissen die je thema ondersteunen of illustreren. Wees daarbij streng voor jezelf en laat alle overige gebeurtenissen, hoe intens of ingrijpend ook, weg. Neem alle bladen en kaartjes die je hebt geselecteerd en wilt gebruiken in je verhaal, en sla die op in een nieuw archief.

Lees en/of bekijk ook:

Beter één vogel op je arm dan……

Durf jij je schrijfambities te voeden?

Vijf tips om je geheugen te stimuleren bij het schrijven van je autobiografie

Zes redenen om fictie te gebruiken in je autobiografie

Zo breng je je voorouders tot leven in een familiebiografie

 

Met warme groet,

Hedwig van Lier.

PS: Wil je meer weten over het schrijven van een autobiografie? Download mijn gratis ebook ‘Je levensverhaal schrijven in acht stappen’.

Reactie

Een begeleidingstraject van Hedwig is de beste investering in mijn leven. De enorm goede feedback, begeleiding en stimulerende gesprekken hebben me veel geleerd over openingszinnen, kantelmomenten, zintuigen gebruiken, beelden oproepen en nog veel meer.
Renée Lafeber