Tekengebied 1
Elk boek heeft een verhaal
BLOG: Zo wordt je boek van kaft tot kaft gelezen!

BLOG: Zo wordt je boek van kaft tot kaft gelezen!

Wanneer je je autobiografie schrijft en publiceert, wil je ook dat het gelezen wordt. Het liefst van kaft tot kaft. Maar hoe hou je de aandacht van de lezer van begin tot eind vast?  Spanning is daarbij essentieel. 

Spankracht
Veel mensen denken dat ‘spanning’ alleen in thrillers en detectives voorkomt. Maar dat is niet het soort spanning waar ik het hier over heb. Met ‘spanning’ bedoel ik: datgene wat maakt dat jouw lezer het boek niet weg wil leggen. Misschien kan je het dan ook beter hebben over ‘spankracht’. Spankracht is een belangrijk kenmerk van ieder boek, want zonder dat verliest de lezer al snel zijn interesse.  Deze ‘spankracht’ komt dan ook in  ieder boek voor, dus ook in psychologische romans, humoristische verhalen, jouw autobiografie en zelfs bij informatieve boeken. 

Verleid de lezer door het bouwen van een brug
Het opbouwen van ‘spankracht’ kan je vergelijken met het bouwen van een brug. Stel je voor dat de lezer aan de ene kant van de rivier staat en je wilt hem verleiden om over te steken naar de andere kant. Je kunt dat doen door hem te beloven dat er aan de andere kant van de rivier iets te vinden is: een antwoord op een vraag die je aan het begin van het boek hebt opgeroepen. De ontknoping van een dilemma die je hebt opgeworpen. De oplossing voor een probleem waar hij of zij mee worstelt. 

Een prikkelende opening
Laat ik dit verduidelijken aan de hand van een voorbeeld. Stel je begint je boek met de zin:

‘De kat ging in de mand liggen.’

Deze opening prikkelt mij niet om verder te lezen. Anders wordt het wanneer je begint met de zin:

‘De kat ging in de hondenmand liggen’ 

Deze opening roept meteen allerlei vragen bij mij op. Waarom gaat de kat in de hondenmand liggen? Doet hij dat altijd? Wat gaat er gebeuren als de hond straks langskomt? Ontstaat er dan een gevecht.

Omdat ik antwoord op deze vragen wil hebben, lees ik verder.

Ontvouwend schrijven
Een prikkelend begin zorgt ervoor dat de lezer de rivier over wil steken en de eerste stappen op jouw zorgvuldig gebouwde brug zet. Maar je wilt nog meer, namelijk de lezer door blijft lopen totdat hij aan de overkant is gekomen.
Je kunt dat bereiken door ontvouwend te schrijven. Dat betekent dat je in het begin van je verhaal terughoudend bent met het geven van informatie. Je laat de lezer nog even in spanning over wat er nou precies is gebeurd. Waarom je zo’n hekel hebt aan je broer, bijvoorbeeld. Waarom de relatie met je vader zo moeizaam is. Of waarom je uit die baan bent ontslagen.
Gaandeweg het boek geef je stapje voor stapje daarover meer prijs, totdat in het laatste hoofdstuk alles wordt onthuld. Hierdoor zorg je ervoor dat de lezer tot aan de laatste bladzijde geboeid blijft.

 

Lees of bekijk ook:

Een boek schrijven over je vakgebied? Zorg voor een knallende inleiding
Hoe hou je de aandacht van de lezer vast?
Hoe zorg je ervoor dat men jouw boek gaat lezen en kopen?
Mijn autobiografie: die leest toch niemand! Of wel soms?

Reactie

Dank voor je heldere manuscriptanalyse. Er vallen heel wat kwartjes en ik ervaar het als een kans om met nieuwe moed de boel om te gooien en verder te werken aan details. Dat was ik de laatste tijd kwijt. Nu snap ik waarom, ik heb een flinke bezem nodig!
Maroesja Lacunes