Tekengebied 1
BLOG: Zes tips om je eigen schrijfstem te vinden

BLOG: Zes tips om je eigen schrijfstem te vinden

Laatst vond ik onderin een la nog een oude CD terug. Bekende zangers en zangeressen spelen daarop een nummer van een andere muzikant die hen geïnspireerd heeft. Wat ik daar zo bijzonder aan vind is dat wereldberoemde songs daardoor een hele andere toon en dynamiek krijgen.

De persoonlijkheid van de uitvoerende artiest schemert altijd in de muziek door. 

Dat is toch bijzonder. Het gaat dus niet alleen om wat je zingt, maar ook om hoe je het zingt.

Bij het schrijven is dat niet heel veel anders. Hoe jouw verhaal op de lezer overkomt heeft niet alleen te maken met de inhoud maar ook met jouw ‘tone of voice’. Je schrijfstem. 

Jouw schrijfstem is dat wat jouw verhaal uniek en anders maakt. Jouw persoonlijkheid schemert erin door en dat maakt ook dat de lezer jouw verhaal gaat waarderen. 

Heb jij je schrijfstem nog niet gevonden?  Dan heb ik hier een aantal tips:

6 tips om je eigen schrijfstem te vinden

  1. Forceer jezelf niet. Soms krijg ik manuscripten binnen van auteurs die graag literair willen schrijven. Ze gebruiken mooie, lange zinnen, diepzinnige metaforen en woorden als ‘fabuleus’, ‘abject’ en ‘eloquent’.  Het ziet er mooi uit en toch klopt er iets niet. Het is niet van hen. Forceer jezelf dus niet om ‘mooi’ of ‘literair’ te schrijven maar blijf zo dicht mogelijk bij je eigen stem. Als je het lastig vindt om die te vinden, begin dan gewoon te schrijven zoals je spreekt. Vaak is dat het meest authentiek. 
  2. Experimenteer. Bij eigen schrijfstem gaat het om een ‘mix’ van elementen: woordgebruik, de lengte van zinnen, het gebruik van metaforen, enzovoorts.  Al deze aspecten bij elkaar bepalen wat jouw stijl is. Probeer daarom verschillende dingen uit: gebruik bijvoorbeeld een keer helemaal geen bijvoeglijke naamwoorden, zoek naar andere metaforen, of gooi de woordvolgorde in je zinnen volledig om. Zo ontdek je wat het beste bij jou past.
  3. Ga terug naar je kindertijd. Hoe schreef jij als kind? Waarschijnlijk nog heel spontaan en onbevangen en juist daardoor bleef je dicht bij je eigen stem. Juist daardoor kwamen je ‘schrijfsels’ authentiek over. Kijk daarom eens hoe je toen schreef en probeer dat eens in je huidige teksten te herhalen. 
  4. Schrijf voluit. Durf jij te schrijven zoals je bent? Of hou je stiekem toch iets achter? Wanneer je je schaduwkanten wilt verbergen, ga je soms ongemerkt ingehouden schrijven. En dat ontdekt de lezer meteen. Laat dus alles van jezelf zien en ga daarbij voluit. Wil je een cynisch stuk schrijven? Wees dan zo cynisch als je zijn kan. Of ben je juist heel euforisch? Laat de euforie dan van het papier afspatten!
  5. Probeer eens op je allerlelijkst te schrijven. Angst is een slechte raadgever. Dat geldt ook bij het schrijven. De angst om slecht te schrijven zorgt er vaak voor dat je geforceerd ‘mooi’ wil gaan schrijven. En dat is dé manier om je eigen schrijfstem kwijt te raken. Probeer daarom eens een keer op je allerlelijkst te schrijven. Maak slechte zinnen, gebruik lelijke woorden, verzin afschuwelijke metaforen en zet je tekst bomvol clichés. En kijk eens wat er dan gebeurt. 
  6. Maak je niet druk over hoe je overkomt. Wanneer ik bij mijn vrienden ben kan ik prima een heel spontaan verhaal vertellen. Maar zodra ik voor een camera sta en weet dat alle ogen op mij gericht zijn, verstijf ik. Tijdens het schrijven kan je precies hetzelfde overkomen.  Ineens word je je bewust van alle mensen die jouw verhaal gaan lezen en je verstijft, waardoor het schrijven niet meer spontaan lukt. In plaats van het schrijven te forceren is het beter om de mensen die jouw boek straks gaan lezen tijdelijk uit je hoofd te zetten. 

 

Wil je meer weten over het schrijven en publiceren van je boek? Download dan mijn gratis ebooks

 

Lees of bekijk ook:

5 tips om met een writers block om te gaan

Beter een vogel op je arm dan.......

De tijdsgeest: hoe geef je die weer in jouw autobiografie?

Je autobiografie schrijven en publiceren: waarom zou je dat eigenlijk doen?

Hoe mijnheer Zonnebloem een rol speelt in jouw autobiografie

Agenda

Er zijn geen activiteiten gepland.

Reactie

Een begeleidingstraject van Hedwig is de beste investering in mijn leven. De enorm goede feedback, begeleiding en stimulerende gesprekken hebben me veel geleerd over openingszinnen, kantelmomenten, zintuigen gebruiken, beelden oproepen en nog veel meer.
Renée Lafeber