Tekengebied 1
Elk boek heeft een verhaal

Onder begeleiding van Artemis zijn inmiddels heel wat projecten tot stand gekomen. Hieronder vindt je daarvan een overzicht.  

Onder begeleiding van Artemis zijn inmiddels heel wat projecten tot stand gekomen. Hieronder vindt je daarvan een overzicht.  

Waar is het avontuur?

Het traject dat Brigitte en ik hebben afgelegd heeft wel wat weg van de Reis van de Held die ze ook in haar boek beschrijft. Het begint met een ‘Call to Adventure’:  het verhaal dat verteld wilde worden en bij haar aan de deur klopte. Waar is het avontuur? vroeg zij zich af. Ze ging te rade bij filosofen, psychologen, historici en andere avonturiers zoals zijzelf. Ergens halverwege dat pad kruisten onze wegen en vanaf dat moment liep ik een stuk met haar mee.
Zij verzamelde kennis, inzichten en informatie en ik hielp haar om het overzicht te houden. Samen zochten we naar de juiste vorm. Het resultaat is een boek dat in mei 2022 is gepubliceerd bij uitgeverij Querido. 

‘Dankzij haar advies en betrokkenheid hielp Hedwig me het lastige onderwerp waar ik over schrijf - avontuur - ontrafelen en het boek stap voor stap op te bouwen.'  

De Tovenaarsdochter

Als tovenaarsdochter Tika in de televisieserie Tita Tovenaar loste Maroesja Lacunes problemen op door de tijd stil te zetten. 
Vijftig jaar later zet zij de tijd echt stil. Na een leven als actrice kijkt ze terug op waar zij vandaan komt: een artiestengezin vol buitenbeetjes die om voorrang streden. Het lawaaiigste lid was Toby Rix, die ooit internationaal furore maakte met zijn toeterix. Inmiddels is Maroesja, oudste dochter, als enige nog over van dat bijzondere gezin. Wat ziet zij als nu alles stilstaat? Wat blijft er over als het spel van liefhebben en verlaten is uitgespeeld? De Tovenaarsdochter is een familieverhaal over de prijs van talent, de zeggingskracht van geheimen en van onherstelbaar doorgesneden banden.

Verdronken waarheid

Ingrid Paijmans wilde al langere tijd  het verhaal van haar vader opschrijven en publiceren. Toen zij zich in 2019 aanmeldde voor een webinar dat ik gaf, had zij al behoorlijk wat geschreven. Ook had zij al diverse schrijfcursussen gevolgd. Om haar boek het laatste zetje naar voltooiing te geven meldde ze zich aan voor een Masterclasstraject. Daarna volgde ze bij mij een individueel begeleidingstraject. Verdronken Waarheid verscheen in december 2021 bij uitgeverij Rheia. 

 

Het Alzheimer Mozaïek

Nadat Cindy in 2011 al een keer een manuscript door mij had laten beoordelen, nam ze in 2017 weer contact met mij op. Ze vertelde mij dat ze bezig was met een ander project: het maken van glasmozaïeken. Daarbij liet ze zich vooral inspireren door haar ervaringen met haar moeder die aan Alzheimer leed. Haar wens was om als een beeldverhaal te publiceren, steeds met een korte begeleidend verhaal erbij. Ik heb haar begeleid bij het schrijven van de verhalen met als resultaat dat het boek ‘Het Alzheimer Mozaïek’ in 2019 verscheen. 

Amerikanen fietsen niet

Van januari tot juli 2009 heeft Gijs van Middelkoop een reis door Amerika gemaakt. Voor het thuisfront schreef hij een aantal verhalen die hij op zijn website publiceerde. Hierop kreeg hij zoveel enthousiaste reacties dat hij zich af begon te vragen of er misschien meer met zijn verhalen mogelijk was. Voor deze auteur heb ik een beoordelingsrapport geschreven waarin ik aangaf hoe hij zijn teksten zou kunnen verbeteren. Mede aan de hand van deze aanwijzingen heeft hij zijn manuscript herschreven. In oktober 2011 is het bij uitgeverij Elmar verschenen.

Gifmenger tegen wil en dank

Deze auteur had een aantal verhalen geschreven over zijn ervaringen in de huisartsenpraktijk, die hij naar diverse uitgeverijen had opgestuurd. Toen daaruit geen resultaat kwam, heeft hij mij benaderd voor advies. Ik heb hem een aantal suggesties gedaan voor het herschrijven van zijn manuscript en heb voor hem contacten gelegd met uitgevers. Naar aanleiding daarvan is het boek ondergebracht bij uitgeverij Thoeris.

Koosje

Al een tijdje schrijft Carice de Wildt columns over haar dagelijks leven. Ze heeft een bipolaire stoornis, wat het er voor haar niet eenvoudiger op maakt. De reacties op haar columns waren zo enthousiast dat ze van het bedrijf Operatie Farma het verzoek kreeg een boek te schrijven. Een boek waarin ze laat zien hoe het is manisch-depressief te zijn. Ze klopte bij mij aan voor advies. Het boek is inmiddels verschenen.

Bestemming Bangkok

Toen Armand Diedrich in 2010 contact met mij opnam, had hij al een aantal jaar aan zijn manuscript gewerkt. Hij wilde graag weten of het voldoende kwaliteit had om aan een uitgeverij aan te bieden. Ik heb een aantal suggesties gedaan om zijn manuscript te verbeteren en hem in contact gebracht met uitgeverij Personalia. In 2014 is het boek bij hen gepubliceerd.

De reden dat ik zing

Nadat Anne Norvan in 2010 een cursus Creatief schrijven bij mij had gevolgd, besloot ze in 2011 te beginnen aan een boek en vroeg zij mij haar daarbij te helpen. Het resultaat is de semi-autobiografische roman De reden dat ik zing die in juni 2013 bij uitgeverij Mimosa verschenen is.

Reactie

Hedwig benadert het schrijven heel praktisch, daardoor ging ik ook doelgericht schrijven. Je adviezen zijn steeds heel concreet toepasbaar, daardoor wordt het schrijven nu overzichtelijk en haalbaar. Dat heeft mij echt uit de (schrijf) blokkade gehaald.
Arianne Groenendijk