Tekengebied 1
Elk boek heeft een verhaal

Onder begeleiding van Artemis zijn inmiddels heel wat projecten tot stand gekomen. Hieronder vindt je daarvan een overzicht.  

Onder begeleiding van Artemis zijn inmiddels heel wat projecten tot stand gekomen. Hieronder vindt je daarvan een overzicht.  

Het Alzheimer Mozaïek - Cindy Çençen

Het Alzheimer Mozaïek - Cindy Çençen

Verschijningsdatum 2019
Genre Columns, levensverhalen
Aantal pagina's 118
Verschijningsvorm paperback
Formaat 22 x 16
ISBN 9789090314907

De ziekte van Alzheimer van haar moeder vormt onverwacht een bron van inspiratie voor Cindy Çençen’s nieuwe hobby: mozaïeken met stukjes gekleurd glas. 
Terwijl Cindy haar moeder in stukken uiteen ziet vallen, probeert ze de scherven van hun onderlinge relatie een plek te geven. Zo ontstaan de illustraties in dit boek: intuïve afbeeldingen rond het thema Alzheimer met haar moeder in de hoofdrol. Daarna schrijft ze op een openhartige manier de verhalen achter de mozaïeken. Episodes uit het leven van haar moeder en dat van haarzelf tegen een achtergrond van Alzheimer en de praktische problemen die dat met zich meebrengt. Het resultaat, dit boek, is als één groot contrastrijk mozaïek waarin herinneringen en emoties letterlijk en figuurlijk zijn verwerkt.

Lees ook de recensie in het Algemeen Dagblad.
 

Nadat Cindy in 2011 al een keer een manuscript door mij had laten beoordelen, nam ze in 2017 weer contact met mij op. Ze vertelde mij dat ze bezig was met een ander project: het maken van glasmozaïeken. Daarbij liet ze zich vooral inspireren door haar ervaringen met haar moeder die aan Alzheimer leed. Haar wens was om als een beeldverhaal te publiceren, steeds met een korte begeleidend verhaal erbij. Ik heb haar begeleid bij het schrijven van de verhalen met als resultaat dat het boek ‘Het Alzheimer Mozaïek’ in 2019 verscheen. 

Over de auteur

Cindy (1958) begon op 54-jarige leeftijd met het maken van mozaïeken van glasscherven. Nadien kreeg haar moeder symptomen van dementie waarmee zij in 2015 op 86-jarige leeftijd overleed. Dit leidt tot reflecties over haar jeugd en over het gedrag van haar moeder. Naar aanleiding van deze herinneringen en beelden maakt zij dertien toepasselijke mozaïeken, die in deze uitgave paginagroot worden afgebeeld in kleur. De verhalenbundel vormt een geïllustreerde biografie waarin de sterk ambivalente relatie met haar moeder op de voorgrond staat. Niet alleen moeder maar ook eerdere generaties en zussen worden beschreven en het maken van dit boekje helpt haar de emoties te verwerken. Van de opbrengst van dit boekje gaat €2 naar de Stichting Alzheimer Nederland. Het bevat vooral episodes uit het leven van haar moeder en zichzelf zonder verdere info over dementie en gevolgen daarvan.

Agenda

Er zijn geen activiteiten gepland.

Reactie

Met haar objectiviteit en kennis van zaken heeft Hedwig een positieve bijdrage geleverd aan de totstandkoming van mijn boek 'Het Alzheimermozaïek'. Tijdens het proces heb ik heel veel geleerd, over schrijven en over mezelf..."
Cindy Çençen