Tekengebied 1
Elk boek heeft een verhaal
BLOG: Je manuscript is af. En dan?

BLOG: Je manuscript is af. En dan?

Maanden ben je ermee bezig geweest. Het boek dat je al zolang wilde schrijven. En nu is het eindelijk af. Vrienden en bekenden zijn er enthousiast over en dringen er op aan dat je het publiceert. Maar hoe pak je zoiets aan?  

Simpelweg je manuscript laten drukken of het naar zoveel mogelijk uitgeverijen sturen is niet zo verstandig om te doen. Beter is het om je goed voor te bereiden. Dit is wat je kunt doen:  

Stap 1. Bepaal of je manuscript écht al geschikt is voor publicatie. 

De eerste stap op weg naar publicatie is te bepalen of je manuscript daar écht al geschikt voor is. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door proeflezers in te schakelen of door je manuscript te laten beoordelen door een professional. 

Stap 2. Correctie op taal- en spelfouten

Als je ervan overtuigd bent dat je manuscript geschikt is voor publicatie, corrigeer je manuscript dan (nog eens) op taal- en spelfouten. Of nog beter: laat het door een ander doen. Want hoe goed je ook bent in spelling: je eigen fouten zie je vaak over het hoofd. 

Stap 3.  Bepaal wat je met de publicatie van je manuscript wilt bereiken

Twintig jaar geleden was er maar één weg die naar de uitgave van je manuscript kon leiden en dat is het onderbrengen bij een van de vele uitgeverijen. De afgelopen decennia zijn er veel meer mogelijkheden bijgekomen. Er zijn dus veel wegen die je kunt bewandelen om tot publicatie te komen. 
Om te bepalen welke publicatiemogelijkheid het beste bij je past, is het goed om eerst bij jezelf te rade gaan wat je met de publicatie van je manuscript wil bereiken. Wil jij je verhaal beschikbaar stellen bij vrienden, bekenden en familie of wil je doorbreken als auteur? Ben jij ondernemer en ga jij je boek gebruiken als relatiegeschenk of wil jij je profileren als expert in je vakgebied? 

Stap 4.  Bepaal welke weg je wilt gaan bewandelen

Vervolgens kan je bepalen welke publicatiemogelijkheid het beste bij jou past. Er zijn grofweg drie mogelijkheden:

  1. Opsturen naar een gerenommeerde uitgeverij.
    Dit is de meest traditionele methode en aan te raden als je door wilt breken als auteur of je wilt profileren als expert op je vakgebied. De meeste uitgevers staan bekend om de kwaliteit van hun uitgaven en wanneer hun logo op jouw boek staat, krijgt het als het ware een ‘kwaliteitsstempel’.  Recensenten en boekhandelaren zullen daardoor ook sneller geneigd zijn om jouw boek te bespreken om op voorraad te nemen.
  2. Opsturen naar een zogenoemde POD-uitgeverij.
    Deze optie is vooral interessant als je een aantal exemplaren van je boek beschikbaar wilt stellen voor vrienden, bekenden en familie. 
    Het afgelopen decennium is de kwaliteit van printafdrukken steeds beter geworden. Daardoor zijn er uitgeverijen ontstaan die hun boeken niet laten drukken, maar laten printen. Dat maakt de productie van lage oplages een stuk voordeliger. Omdat deze uitgeverijen geen grote voorraad van je boek aanleggen, lopen ze weinig financieel risico en zijn ze sneller breid om jouw boek te publiceren. Vaak hebben ze daardoor wel een slechtere naam gekregen waardoor de boeken minder snel door recensenten en boekhandelaren worden opgepikt.
  3. Je manuscript zelf publiceren.
    Deze optie is interessant als je alle touwtjes in handen wilt houden of je het boek ziet als een manier om zichtbaar te worden bij je klanten. Jij bent de baas over je eigen boek. Dat wil zeggen dat alleen jij beslist over de titel, vormgeving, productie en prijs. Alle opbrengsten zijn voor jou.  Het nadeel is dat je alles zelf moet doen..

 

Duizelt je het allemaal een beetje? Niet zo gek. Bij het publiceren van een manuscript komt veel kijken, of je het nou via een uitgever doet of het zelf publiceert. Wil je graag een keer sparren over de publicatiemogelijkheden voor jouw boek, vraag dan gerust een Wegwijsgesprek aan. 
 

Lees of bekijk ook:

Proeflezers inschakelen, moet dat nou?
Je autobiografie schrijven: waarom zou je het eigenlijk doen?
Vijf vragen om te bepalen of je verhaal levensvatbaar is.
 

Reactie

Door de structuur van de Masterclass krijg je op alle vragen die je had en hebt antwoord en de kleine groep staat garant voor veel persoonlijke aandacht. Ik kreeg tijdens en na de workshop enorm veel zin om te gaan schrijven! Van droom naar realisatie!
Karin van der Zwan