Tekengebied 1
Elk boek heeft een verhaal
BLOG Een autobiografie schrijven: hoe begin je

BLOG Een autobiografie schrijven: hoe begin je

Alle begin is moeilijk. Dat geldt zeker ook voor het schrijven van een autobiografie. Maar als je weet welke stappen je kunt zetten, ben je al een heel eind op weg.

Afgelopen vrijdag gaf ik de workshop 'Kickstart je autobiografie'.

Aan het begin van de dag vroeg ik de deelnemers wat voor hen het grootste obstakel is bij het schrijven. En vrijwel allemaal antwoordden ze: daadwerkelijk beginnen met het traject. Want een autobiografie schrijven: hoe doe je dat?

Een begin maken met je autobiografie hoeft niet ingewikkeld te zijn, zolang je maar weet welke stappen je daarvoor moet doorlopen. Die stappen heb ik voor jou nog even op een rijtje gezet:

1. Inventariseren.

Wat wil je allemaal gaan vertellen? Daarbij ben je vooral aangewezen op je herinneringen. Ga daarom op zoek naar fotoalbums, brieven, ansichtkaarten, geboortekaartjes uit het verleden. Kijk naar films die je in die tijd ook hebt gezien of draai muziek die je kent uit die periode. 

2. Ordenen.

Na de fase van inventarisatie volgt het ordenen: de gegevens rangschikken naar chronologie en ze opbergen in een map, of in een systeem met losse kaartjes.

3. Scharniermomenten.

Scharniermomenten zijn die momenten waarop je leven een bepaalde wending kreeg, positief of negatief, of die je als persoon hebben veranderd.  Ga naar je archief en ga na wat de belangrijkste momenten zijn geweest in je leven. 

4. Rode draad.

Nu is het zaak om uit de gegevens die je hebt verzameld, een rode draad te destilleren. Ga terug naar het archief en kijk naar het overzicht dat je gemaakt hebt van de scharniermomenten uit je leven. Wat is daarin het terugkerend thema? 

5. Selecteren.

Ga terug naar je archief. Blader er opnieuw doorheen en selecteer die gebeurtenissen die je thema ondersteunen of illustreren. Wees daarbij streng voor jezelf en laat alle overige gebeurtenissen, hoe intens of ingrijpend ook, weg. Neem alle bladen en kaartjes die je hebt geselecteerd en wilt gebruiken in je verhaal, en sla die op in een nieuw archief.

Wil jij ook een stevig begin maken met je autobiografie? Meld je dan aan voor de Driedaagse Summer School in augustus.

Met warme groet,

Hedwig van Lier.

 

PS: Dit, en nog veel meer nuttige informatie kun je vinden in mijn (gratis) ebook 'In vijf stappen naar een commercieel succesvol boek'.

Om het te kunnen downloaden dien je je eerst aan te melden voor mijn mailinglijst. Dat kun je hier doen.

 

Agenda

Er zijn geen activiteiten gepland.

Reactie

Het was bijzonder verhelderend om bij Hedwig de kickstart cursus ‘informatief schrijven’ te volgen. In een dag heb ik veel geleerd over het maken van een schrijfplan en een publicatievoorstel.
Hansje van Etten